środa, 31 października 2012

Omlet z cieciorką i pieczarkami









Kolejna pozycja z wykorzystaniem cieciorki. Tym razem w połączeniu z pieczarkami i cebulką pod jajeczną kołderką.



Składniki:

szklanka ugotowanej cieciorki
3 jajka
10 pieczarek 
1 duża cebula
2 łyżki sezamu
3 łyżki skrobi kukurydzianej
sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka i natka pietruszki do smaku
olej do smażenia







Sezam prażymy na gorącej patelni i przesypujemy do miseczki. Pieczarki obieramy lub tylko myjemy, jeśli są ładne, kroimy w kosteczkę lub płatki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulkę rumienimy na oleju. Dorzucamy ugotowaną cieciorkę i krótko podsmażamy. 





Ubijamy białka i łączymy z żółtkami, skrobią i przyprawami. Do pieczarek, cieciorki i cebulki dodajemy sezam, mieszamy i zalewamy jajkami.Chwilkę smażymy na patelni a kiedy będziemy chcieli przerzucić na drugą stronę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200' C na ok. 8 min. Nie ryzykowałam przekładania, żeby nie uszkodzić omletu.








Podajemy z świeżymi ziołami lub ulubionym sosem, bądź delektujemy się samym.








 Na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...