środa, 31 października 2012

Mleko z cieciorki kokosowe





To, że biały napój nie musi pochodzić od zwierząt, to już wiemy. Tym razem popularną soję zastąpiłam cieciorką o orzechowym posmaku. 


Składniki:

1,5 l wody
lekko podgotowana cieciorka ok. pół kubeczka
wiórki kokosowe ok. pół szklanki
kilka migdałów bez skórki
2 łyżki cukru kokosowego


Postępujemy jak ze wszystkimi mleczkami tego typu, czyli wrzucamy składniki do wody, pozostawiamy na ok. 30 min. Miksujemy wszystko razem i zagotowujemy krótko. Napój jest gotowy po przesączeniu przez sito lub gazę. Gorący przelewamy do wyparzonych szklanych butelek z zakrętkami i przechowujemy w lodówce do 3-4 dni. Po procesie wytwarzania tego mleczka jak zwykle zostanie nam gęsta pulpa, która osiądzie na sitku, bądź gazie. Możemy zrobić z niej wegański twarożek, mieszając ją z ulubionymi przyprawami, bądź zjeść jak kaszkę lub wykorzystać do ciasta na naleśniki, omlet lub bułeczki. Powodzenia!


2 komentarze:

  1. Hej! Czy może gdzieś na Twojej stronie (która swoją drogą jest fenomenalna!) znajdę przepis na ciasto z użyciem takiej pulpy? Jakich przypraw dodajesz do takiego twarożku? Wydaje mi się, że taka pulpa jest już częściowo pozbawiona smaku i trzeba jej umiejętnie użyć i doprawić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za miłe słowa :) wydaje mi się, że nigdy nie umieszczałam przepisu z użyciem pulpy, bo zawsze wychodzą mi inne ilości i inny skład, ale trzeba improwizować. Z wiórkami kokosowymi najlepiej pasuje do ciasteczek z bakaliami, bo mi np. przeszkadza ich konsystencja (taka wiórowata), ale można sobie doprawić na słodko np. z pomarańczą, bananem, truskawkami i mamy taki niby serek homogenizowany, albo pikantnie z oliwą, czosnkiem, papryką, suszonymi pomidorami, ale nie wiem czy z wiórkami robiłam, z samą ciecierzycą na pewno i otrzymujemy coś na smak humusu. Trzeba sobie popróbować. Powodzenia!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...