wtorek, 11 grudnia 2012

Indyk pod cebulką z orzechową kaszą



 
Miało być gorąco i było. Kolejne orientalne danie, idealne na grypowe albo po prostu chłodne dni.



Składniki:

filety z indyka

kasza kuskus
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
żółta pasta curry
słodki sos chilli
pieprz syczuański
płatki chilli
imbir
kurkuma
pieprz kolorowy
sól
ksylitol./miód
olej do smażenia/masło klarowane
3 mandarynki
kardamon







Indyka filetujemy i układamy na talerzu żaroodpornym. Przygotowujemy marynatę z 2 główek cebuli pociętych w piórka, ząbka czosnku, oleju do pieczenia, słodkiego sosu chilli, pieprzu, soli, płatków chilli i pieprzu syczuańskiego oraz soku z 3 mandarynek. Zalewamy indyka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 190-200' C i pieczemy ok. 40 min, ja zwiększyłam do 210 i filety były gotowe w ok. 25-30 min.

Następnie gotujemy kuskus, bądź zalewamy wrzątkiem, w zależności od posiadanej wersji kaszy. Na patelni rozgrzewamy orzeszki ziemne z sezamem. Kiedy się uprażą przekładamy do żaroodpornego naczynia. Następnie rozgrzewamy masło klarowane lub inny olej do smażenia i podsmażamy cebulę z czosnkiem, posiekane w kosteczkę. Dodajemy kaszę, pastę curry, sos chilli, łyżkę miodu lub ksylitolu i podprażone wcześniej orzeszki.

Kaszę podjemy na gorąco z upieczonym indykiem i sałatką.







Danie ze względu na pikantne przyprawy polecam raczej dorosłym lub starszym dzieciom na pewno po 3 roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...