To kolejny dodatek do dań uwielbiany przez większość łasuchów. Tym razem w nieco zdrowszej odsłonie.
Jeśli ograniczymy przyprawy i mąkę z tłuszczem dodamy bezpośrednio (bez uprzedniego zasmażania) danie możemy podać już 5-6 miesięcznym maluchom, jeśli jednak zrobimy wersję z zasmażką, radzę poczekać, aż dziecko skończy 8 miesięcy.
Składniki:
marchewka
groszek zielony
olej kokosowy lub masło klarowane
mąka ryżowa
sól
pieprz
cukier nierafinowany
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę, a groszek wyłuskać lub wykorzystać gotową mrożoną mieszankę. Wrzucić na wcześniej lekko osolony i osłodzony wrzątek. Gotować do miękkości. W garnuszku rozgrzać olej lub masło i połączyć z 3 łyżkami mąki ryżowej i sporą ilością pieprzu kolorowego świeżo zmielonego (uwaga! jeśli chcemy podać dzieciom poniżej drugiego roku życia zrezygnujmy z pieprzu i ograniczmy sól). Kiedy zasmażka ładnie się połączy dodajemy do ugotowanej marchewki, z której wcześniej należy odlać pozostałą z gotowania wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz