poniedziałek, 3 grudnia 2012

Lekkostrawny krem warzywno-jajeczny





Codziennie minimum dwa razy dziennie moje dziecko je kasze, na śniadanie, w zupkach, deserach, na kolację, także tym razem pozwoliłam mu odpocząć od kasz i postawić na ziemniaki, które rzadko kiedy stanowią podstawę dań. Połączyłam je ze słodką ekologiczną marchewką, pietruszką i jajkami.


Składniki:

4 średnie ziemniaczki
2 duże marchewki
pietruszka
bulion warzywny domowy
3 jajka/żółtka ekologiczne (my mamy z dziadkowego kurnika)
zioła: natka i koperek (najlepiej świeże)



Odkąd zrobiłam swój mrożony bulion warzywny, gotowanie zupek dla małego to żaden problem. Wystarczy, że umyjemy, obierzemy warzywa, pokrojone ugotujemy w małej ilości wody, pod koniec dodamy ok. 200 ml zamrożonego, aromatycznego bulionu, jajka, gotujemy jeszcze ok. 5 min i dodamy świeże zioła. Zmiksujemy i gotowe! Nie trzeba już żadnych dodatkowych przypraw, a zupki znikają w mgnieniu oka.Taki krem ze względu na całe jajka przeznaczony jest dla dzieci po 10 miesiącu życia, jeśli zrezygnujemy z białek krem będzie odpowiedni dla niemowląt po 6 miesiącu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...