poniedziałek, 24 grudnia 2012

Pesto z czarnych oliwek



Włoska kuchnia  w dużej mierze zależy od naszej fantazji jak połączymy składniki, ja jednak mam swoje ulubione zestawienia. Jednym z nich jest połączenie czarnych oliwek z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą, wszystko oczywiście doprawione czosnkiem i pieprzem, najlepiej kolorowym. Uwielbiam takie pasty, idealne do chrupiącego pieczywa, pizzy lub serów.


Składniki:

czarne oliwki (bez pestek)
ząbek czosnku
świeża kolendra
świeża bazylia
oliwa z oliwek
mozarella
suszone pomidory (namoczone wcześniej lub z oliwy)
odrobina suszonej bazylii, chilli i czosnku
pieprz kolorowy świeżo zmielony

 
Wszystkie składniki wkładamy do blendera/melaksera i mielimy na średnią grubość (w moim przypadku dosłownie kilka sekund) i gotowe, podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego!





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...