sobota, 15 grudnia 2012

Kapuśniaczek z kiszonej kapusty




Już jakiś czas temu wprowadziliśmy kapustkę do menu Kordka, tym razem kiszona, również w zupce, ach ten smak... przyznam, że nie przepadam za kapuśniakiem, ale jak zrobiłam ten, to nie mogłam się powstrzymać od wyczyszczenia garnuszka. Zupka dla dzieci po 10 miesiącu.


Składniki:

woda
mała kapustka lub 1/4 większej główki
półtorej szklanki kapusty kiszonej
dwie marchewki
pietruszka
mały seler
cebula mała
3 ziemniaki
pół kubka kaszy orkiszowej
bulion mrożony
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
natka pietruszki
majeranek
kolendra
gorczyca



Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kaszę płuczemy. Kaszę i warzywa oprócz kapusty wrzucamy do wody i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustkę i bulion i gotujemy ok. 10 min. Później dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 7 min. Na koniec wrzucamy posiekana natkę i oliwę i blendujemy wszystko. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 min w temp. 120'C. Przechowujemy w lodówce. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...