poniedziałek, 24 grudnia 2012

Śnieżnobiałe bałwanki - zdrowe pierniczki





Kolejna propozycja pierniczków, które stanowią smaczną i zdrową przekąskę albo zimową dekorację na stół lub do powieszenia. Tym razem ze śnieżnobiałym lukrem z białka kurzego.







Składniki:

Ciasto:

100 g masła
10 g oleju kokosowego (opcjonalnie można dodać jeszcze ok. dwie łyżki masła)
ok. 260 g powideł bez cukru (ja użyłam jabłkowo-gruszkowo-śliwkowych)
60 g suszonych jabłek bez skórki
stewia do smaku lub ksylitol
łyżka inuliny
łyżka syropu z agawy
280 g mąki orkiszowej
160 g mąki owsianej
45 g mąki pszennej
jajko
niecała łyżka przyprawy do piernika
niecała łyżka cynamonu
2 spore łyżki kakao

Lukier:

białko jajka
inulina (niecała szklanka)
cukier puder nierafinowany (trzcinowy/kokosowy/ksylitol) (ok. 1/2 szklanki - wg własnego uznania)







Najpierw topimy masło, miksujemy (blendujemy) razem z powidłami i jabłkami, czekamy aż masa lekko ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, ciasto ma mieć konsystencje plasteliny. Wałkujemy na grubość od 3 mm do 5 i wycinamy dowolne kształtne bałwanki foremką lub inne kształty. Pieczemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia ok. 10 min w temperaturze ok. 170'C. 

Lukier robimy najpierw myjąc dokładnie jajko i sparzając je wrzątkiem następnie oddzielamy żółtko i ubijamy białko z inuliną i cukrem pudrem na sztywną pianę, jeśli całkiem zrezygnujemy z cukru lukier z inuliną nigdy do końca nie stwardnieje, zawsze po dłuższym kontakcie z jakimś przedmiotem będzie się wgniatał. Ja dałam ok. pół szklanki cukru i prawie całą szklankę inuliny i nadal pozostał odrobinkę miękki ale nie spływał i nie kleił się.





Guziczki i oczka zrobiłam z czarnego sezamu, a marchewkowe noski z suszonej skórki pomarańczowej.

Powodzenia, smacznego i na zdrowie!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...