sobota, 15 grudnia 2012

Kleik gryczano-amarantusowy z figami, jabłkiem i imbirem





Od kiedy wirus zakradł się do naszego domu, nie dajemy mu szansy i robimy wszystko, żeby jak najszybciej się poddał. Nie możemy zapominać o najmłodszych i to przede wszystkim im należy mocno pomóc stawić czoła czyhającym wirusom. Zdajemy sobie na pewno sprawę, że za wiele maluchom poniżej roku nie możemy podać, nawet z naturalnych wzmacniaczy odporności, ale starajmy się wybrać te najdelikatniejsze. My codziennie jemy kasze rozgrzewające, czyli głównie jaglaną i gryczaną, dodatkowo przyprawiamy delikatnie cynamonem, imbirem i kardamonem i jemy jak najwięcej surowych jabłuszek i jak na razie nie chorujemy!



Składniki:

pół kubka płatków gryczanych niepalonych
pół kubka amarantusa
woda
3 figi suszone 
2 daktyle
jabłka
imbir surowy korzeń pół plasterka
pół łyżeczki cynamonu
dla rozrzedzenia mleczko roślinne

 
Płatki i amarantus gotujemy wg instrukcji z opakowania razem (wg dłuższego czasu), aż osiągniemy kleik. Bakalie moczymy w ciepłej wodzie ok. 30 min, a następnie blendujemy (mielimy) z kaszami. Jabłka i imbir obieramy i trzemy na tarce. Kleik z bakaliami łączymy z jabłkami i imbirem i doprawiamy cynamonem. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...