sobota, 15 grudnia 2012

Pierogi pieczone - orkiszowe z kapustą i kaszą - rozgrzewajace!





Oto kolejna propozycja dania rozgrzewającego na zakichaną pogodę. Pierogi orkiszowe z farszem z kapusty kiszonej i kaszy, ja użyłam kaszy kuskus, bo akurat taką miałam ugotowaną, ale idealna byłaby kasza jaglana.







Składniki:

Farsz:

kasza (jaglana, kuskus, jęczmienna)
1/4 główki kapusty
2 szklanki kapusty kiszonej
dwie cebule
łyżka żółtej pasty curry
sproszkowane suszone pomidory
majeranek
oregano
bazylia
czosnek
słodka papryka 

olej do smażenia

Ciasto:

25 g drożdży 
90 g wody ciepłej
łyżka oliwy do pieczenia
300 g mąki orkiszowej
2 jajka
sół
ksylitol do smaku







Warzywa i kapustę podsmażamy, doprawiamy żółtą pastą curry (uwaga, bardzo ostra) i mieszamy z kaszą. 
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia i następnie dzielimy na kilka kul, rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Nakładamy na środku farsz i zalepiamy. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. ok. 180'C przez 20-25 min.

Idealne do barszczyku czerwonego.

Czy dzieci będę mogły się zajadać, zależy od tego ile dodamy ostrej pasty curry jeśli umiarkowanie to na pewno po drugim roczku można poczęstować maluchy lub przyprawmy po swojemu delikatniej wtedy nawet 10 miesięczne dzieciaki będą mogły skosztować. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...