wtorek, 11 grudnia 2012

Rozgrzewające curry z makaronem ryżowym





Obiad też może wspomagać w walce z grypą. U nas pikantne żółte curry w wersji z kurczakiem lub bez.



Składniki:

pierś z kurczaka

pieczarki
3 marchewki
pietruszka

orzeszki ziemne (niesolone)
żółta pasta curry (łyżka)
pieprz syczuański
płatki chilli
imbir
kardamon
cynamon
sól i pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
2 cebule
sos sojowy
słodki sos cilli

mleczko kokosowe
świeża kolendra do posypania (mi bardzo jej brakowało)

olej do smażenia 



Orzeszki podprażyć na patelni i przełożyć do miseczki żaroodpornej. Kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę i usmażyć osolonego i opieprzonego na oleju w towarzystwie cebuli, czosnku, pieprzu syczuańskiego, płatków chilli i pasty curry. Odłożyć do półmiska i zająć się warzywami. Wszystkie obrać (oprócz pieczarek jeśli są ładne), pokroić cienko i smażyć z sosem sojowym, sosem chilli, mlekiem kokosowym i pastą curry. Doprawić do smaku. Smażyć/dusić aż do miękkości. Przygotować makaron. Ugotowany podsmażyć na oleju z czosnkiem, dorzucić orzeszki, kurczaka i wymieszać z warzywami. Podawać posypane świeżą kolendrą i z surówką chińską.

Surówkę do dań orientalnych robimy ze świeżej jedynie sparzonej kapusty białej, jednej marchewki i jednej cebuli, kieliszka octu jabłkowego, 1/3 szklanki słodkiego sosu chilli. oliwy i pieprzu do smaku. Zamiast sosu chilli możemy dać swoje papryczki świeże pokrojone w plasterki, miód lub cukier nierafinowany, bądź syrop z agawy.






Uwaga danie bardzo pikantne, ja do 4 roku bym się wstrzymała z podaniem naszej wersji, ale specjalnie nie podawałam ilości składników, żeby każdy wg własnego gustu przyprawił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...