sobota, 8 grudnia 2012

Zimowe korzenne pierniczki





Właśnie wróciłam z weekendu towarzyskiego, ciasteczka rozdane, czas nadrobić zaległości i wpisać przepis na mało słodkie, bo zupełnie bezcukrowe pierniczki mieszane. Uparłam się, że do tych pierniczków nie użyję ani grama cukru, w tym żadnej melasy, miodu, syropu ani słodzika. Postanowiłam wykorzystać jedynie naturalnie słodkie powidła śliwkowe, które zapewnią pierniczkom odpowiednią miękkość i nadadzą aromatu, jednak przyznaję zabrakło w tym przepisie kilku łyżek jakiegoś zdrowego zamiennika cukru.  Podaję już skorygowany przepis na te idealnie słodsze.







Składniki:

300 g powideł śliwkowych bez cukru
50 g masła klarowanego + 75 g białka z masła klarowanego (lub 120 g masła zwykłego)
250 g mąki owsianej pełnoziarnistej
170 g mąki orkiszowej jasnej
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
jajko 
czubata łyżka inuliny
stewia do smaku
płaska łyżka cynamonu
łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
łyżka kakao
miąższ z 1 laski wanilii






Powidła zmiksować z rozpuszczonym masłem w blenderze, dodać resztę składników, w tym ziarenka z laski wanilii i wyrobić ciasto krucho-makaronowe, takie które ładnie się wałkuję i nie klei. Rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać dowolne wzory.  Piec w temp. 170' C ok. 9 min.






Wystudzone można dowolnie ozdobić lub pozostawić naturalne. Ja próbowałam zrobić lukier bez użycia cukru, jednak żeby ładnie zastygał musi być mocno gęsty, co sprawia trudności przy rozprowadzaniu na ciasteczkach, więc troszkę rozrzedziłam i pozostał lekko miękki.



Składniki na lukier:

8 łyżeczek inuliny
łyżeczka stewii
1 łyżeczka masła klarowanego
1 płaska łyżeczka gęstego mleka kokosowego (opcjonalnie)
kakao/wanilia/sproszkowane jagody goji - jako czerwony barwnik

posypka z wiórek, orzechów, płatków migdałowych lub jagód goji






Ciasteczka można ładnie zapakować i mogą stanowić ciekawy element dekoracyjny. Ja użyłam foliowego rękawa do pieczenia, gumek recepturek i rafii naturalnej. Pierniczki w tej formie powędrowały do bliskich.












4 komentarze:

  1. ale świetny przepis na pierniczki , mam tylko pytanie o stewie to ma byc taka z listków, tzn listki zmiksowane na proszek ? Czy inna(ekstrakt, , syrop)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam w pudrze. Od producenta zależy jej słodycz, także proszę sobie najpierw spróbować i dosłodzić wg uznania, bo niektóre są gorzkawe, kiedy za dużo się doda. Może być stewia w syropie lub liście sproszkowane, jak najbardziej, lub jeszcze inny zamiennik cukru, ksylitol, syrop z agawy, cukier kokosowy, a nawet cukier trzcinowy nierafinowany, jeśli damy go naprawdę tylko do smaku, a nie pół szklanki. Już same powidła dodają słodyczy, mi wystarczyły, ale np. wg mojego męża wymagały dosłodzenia ;)

      Usuń
  2. Dodam jeszcze, że robiłam je w czwartek a dziś jest poniedziałek i są naprawdę pyszne, lukier już twardy no i smakują lepiej niż świeże. Dosładzać wg uznania i nie zrażać się jeśli nawet na drugi dzień będą mało słodkie, moje dzisiaj są akurat, a oprócz powideł dałam jedną płaską łyżkę stewii.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...