sobota, 8 grudnia 2012

Pieczona pierś po myśliwsku





Co jakiś czas pojawia się u nas drób pod różnymi postaciami, tym razem pieczony w nieco innej, myśliwskiej marynacie. W innym poście pisałam jak idealnie komponuje mi się drób z pieprzem syczuańskim. Jest to orientalna przyprawa, jednak połączenie tego smaku z suszonymi pomidorami, nadaje daniu nieco inny charakter. 



Składniki:

piersi z kurczaka lub indyka
oliwa do pieczenia (ok. pół kubka)
czosnek
chilli w płatkach 1 łyżka
słodki sos chilli
suszone pomidory
pieprz syczuański ok. 1 łyżki
sól
pieprz kolorowy zmielony







Piersi podzielić na połowy, umyć i natrzeć solą, pieprzem kolorowym i czosnkiem. Pomidory suszone pokroić bardzo drobno i zalać oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo zmielony lub utłuczony pieprz syczuański, płatki chilli i słodki sos chilli. Kurczaka schować do lodówki na ok. godzinę, a marynatę zostawić w temp. pokojowej. Po godzinie nałożyć marynatę na mięso z obu stron i znów odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie piec w ok. 190'C przez 40-50 minut.

Ja podałam go w towarzystwie domowej ćwikły lub marchewki z groszkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...