Oryginalne tiramisu może nie należy do najzdrowszych deserów ale zawsze możemy go ocenzurować po swojemu. Ja tym razem podaję mój przepis na pół zdrową wersję, na domowych biszkoptach bez cukru i bez glutenu ze śmietanowym kremem bez jajek.
Składniki:
biszkopty (ilość dowolna) - przepis na domowe bezglutenowe tutaj
250 g serka mascarpone
ok. 300 ml śmietanki 30% lub gęstego mleka kokosowego (śmietanki kokosowej)
1,5 łyżki stewii w pudrze (można użyć gotowego śmietan-fixu)
1 łyżka inuliny
pół kubka kawy osłodzonej stewią ok. 1,5 łyżeczki
pół kieliszka likieru kawowego (opcjonalnie)
Śmietankę ubić ze stewią na sztywną piankę. Serek mascarpone ubić w osobnej misce z inuliną, by był bardziej puszysty. Połączyć obie masy delikatnie mieszając. Zaparzyć kawę, osłodzić stewią, na tym etapie można dodać ok. 20 ml likieru kawowego (ja dostałam domowej roboty od teściowej) i lekko ostudzić. Biszkopty pojedynczo zanurzać w kawie na ok. 3 sekundy i układać w pucharkach na dnie. Na pierwszą warstwę kilku biszkoptów rozprowadzić masę śmietanową. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, skropić likierem i przykryć następną warstwą kremu. Wierzch posypać przesianym przez sito gorzkim kakaem. Pucharki zabezpieczyć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Dlatego, że ja sama tutaj improwizowałam, Wam również polecam wypróbować swoich pomysłów i proporcji. Wg mojej wersji tiramisu nie będzie słodkie, raczej kremowe i winne z lekko słodkimi, kawowymi biszkoptami. Podawać schłodzone! Deser dozwolony od lat 18 ;)
Ostatnio myślałam o tiramisu, a tu proszę!
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój blog! :)
o proszę, cieszę się, że się komuś przydaje, to naprawdę wielka radość dla mnie :) tylko jak zwykle uprzedzam, trzeba dosmakować po swojemu, bo nasze mało słodkie ;)
OdpowiedzUsuńJa nie słodziłem kawy no i trochę za mało nasączyłem biszkopty, ale też wyszło super. Tutaj efekt mojej pracy: http://udus.pl/przepisy/tiramisu-bezglutenowe/
OdpowiedzUsuń