wtorek, 11 grudnia 2012

Syrop z czosnku i cytryny na grypę




Tradycją stało się to, że przy każdej infekcji robimy różne wersje syropów przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i ogólnie wzmacniających odporność w naturalny sposób. Pierwszą podstawową i wspólną zasadą jest brak cukru rafinowanego, a zioł i inne dodatki wybieramy pod względem ich właściwości w zależności od potrzeb.
Dlatego właśnie na pierwszy rzut w infekcji grypopodobnej lub przeziębieniu startujemy z syropem czosnkowym. Dlatego, że działa przeciwwirusowo oraz wzmacnia odporność. Tym razem połączyłam go z ksylitolem i pierzgą. Gdybym robiła dla mojego roczniaka byłaby to melasa jabłkowa/trzcinowa, syrop klonowy lub miód. Ale ten jest dla dorosłych i dla dzieci powyżej 3 roku życia.



Składniki:

czosnek polski (ilość wg uznania, na porcję jednodniową) ja dałam ok. 10 ząbków
łyżka ksylitolu
łyżka pierzgi lub miodu leczniczego
propolis
3 cytryny



Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, zasypujemy ksylitolem i przykrywamy pierzgą lub miodem (takim z propolisem i pyłkiem pszczelim). Zalewamy sokiem z cytryn. Odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce (nawet grzejnik). Następnie wstrząsamy i odstawiamy na następną godzinę. Zużywamy w ciągu dnia popijając po kieliszku co 2 godziny. Jeśli chcemy zachować na drugi dzień należy przechowywać w lodówce, a przed wykonaniem następnego wymienić składniki. Chociaż czasami zdarza mi się używać jeszcze drugiego dnia tych samych, tylko dodaję dodatkowo nowych.

W infekcjach zarówno bakteryjnych jak i wirusowych stosujemy herbatkę ziołową oraz w domu dla ochrony innych domowników i jako inhalację włączamy aromaterapię. Więcej informacji na stronie Naturalna apteka.

2 komentarze:

  1. Czy można pić syrop częściej niż co 2 godziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście tylko warto na noc zrobić przerwę i przyjąć dobry probiotyk (np. linex, viovomixx itp.)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...