poniedziałek, 21 stycznia 2013

Jajeczny krem grysikowy, waniliowo-bananowy




Powoli nasze pomysły na kremowe dania dla najmłodszych wyczerpują się.. ale na szczęście mamy w domu kilka książek kucharskich i dziś w jednej z książek Thermomixa znalazłam bardzo fajny przepis na aksamitny krem z kaszy i jajek, przedstawiony jako deser, jednak dla małego łasucha to idealny pomysł na pożywne śniadanko. Oczywiście zamieniliśmy nieco składników na "nasze", zrezygnowaliśmy z cukru i wykorzystaliśmy naszą ulubioną kaszę jaglaną.


Składniki:

3 świeże jajka
1 płaska łyżka cukru kokosowego
łyżka inuliny
4 daktyle
sok z cytryny
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
łyżeczka oleju kokosowego
5 jagód goji
laska wanilii
banan
odrobinka mleka roślinnego (opcjonalnie)


Jajka z cukrem, sokiem z cytryny i inuliną ubić na piankę, najlepiej na parze, lub w kąpieli wodnej. Kaszę, daktyle, jagody i wanilię zblendować (na tym etapie dodać łyżeczkę oleju kokosowego i mleka roślinnego). Połączyć z jajkami i gotować chwilkę mieszając. Dodać banana, jeszcze raz zblendować albo zmiksować w melakserze i podawać na ciepło sam, z owocami lub syropem malinowym. Mniam!






2 komentarze:

  1. Jak tylko zobaczyłam ten wpis na facebooku, wiedziałam, że to coś dla mnie i się nie pomyliłam :D Kasza jaglana, banan wanilia i nawet kokos? To świetne połączenie. A jeśli mogę spytać, skąd masz cukier kokosowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję na allegro, występuje również pod nazwą cukier palmowy, jest stosunkowo drogi, kupuję go głównie dla synka, przypomina melasę trzcinową z mocną karmelową nutą, oczywiście jeśli jest nierafinowany i pochodzenia bio.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...