poniedziałek, 3 grudnia 2012

Bezglutenowe biszkopty ryżowe uniwersalne BEZ CUKRU





Do deseru, który zaplanowałam zrobić potrzebowałam małych biszkoptów. Od razu na myśl o sklepowych pełnych cukru, białej mąki pszennej i innych dodatków stabilizujących, zwątpiłam i postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Moim zamiarem było stworzenie biszkopta bezglutenowego i bezcukrowego. Wyszły idealne, takie jak chciałam. Polecam głównie dla maluchów, ale również do deserów i jako ciasto na groszek ptysiowy, bo w smaku właśnie najbardziej przypominało mi ten dodatek do zup.







Składniki:

4 jajka
2 czubate łyżki inuliny
5 łyżek mąki ryżowej







Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z łyżką inuliny (białka w jej obecności pięknie sztywnieją). Drugą łyżkę inuliny ucieramy z żółtkami. Łączymy obie masy delikatnie mieszając i dodajemy stopniowo przesianą przez sito mąkę ryżową. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i wkładamy do nagrzanego do ok. 150'C piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp 180'C, regulując w dół wg. uznania.
Takie biszkopty są bezpieczne dla dzieci, którym podajemy już jaja w całości (po 10 miesiącu? wiem, że niektóre mamy robią to wcześniej). Jeśli chcecie uzyskać bardziej słodki efekt można dodać więcej inuliny, bądź stewii, moja wersja nie jest słodka, dlatego napisałam, że są uniwersalne, pasują nawet do zupy, a świetnie komponować będą się z aromatycznymi zupami typu krem. Należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby nie wyschły.







8 komentarzy:

  1. Jestem zachwycona, dzisiaj zrobię, ale na razie ze stewią. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak myślisz, czy mąka amarantusowa, czy orkiszowa będzie sie nadawać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że by się nadawały, trzeba spróbować, ale z orkiszową nie będą już bezglutenowe. Nam gluten nie przeszkadza, zwłaszcza ten z orkiszu, bo jest nieco inny i biszkopty wychodzą super, a z amarantusowej nie próbowałam, ale może lepiej ją wymieszać z jakaś jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne mi wyszły te biszkopciki.

    OdpowiedzUsuń
  5. czym można zastąpić inulinę w tym przepisie?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Can you write recipe in english :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...