Jak to zwykle bywa, w lodówce przechowuje się rozparcelowana, upieczona głowa dyniowa, trzeba więc po troszku ją wykorzystywać. Dziś coś na szybko, na sodko, dla dzieci i dla dorosłych - budyń. Jeśli mowa o dzieciach to ze względu na zawartość pomarańczy po 9 miesiącu bym podała.
Składniki:
szklanka puree z dyni (ugotowanej lub upieczonej)
półtorej szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego lub sojowego)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek cukru kokosowego lub innego mniej ok. 3
laska wanilii
szczypta cynamonu i kardamonu
skórka pomarańczowa i/lub pomarańcza do dekoracji
łyżeczka masła lub oleju kokosowego
Dynię, olej, szklankę mleka i przyprawy zagotować mieszając, by nie przywierało. Skrobie i cukier rozpuścić w pozostałej połowie szklanki mleka. Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do gotującego się mleka z dynią. Połączyć z mlekiem ze skrobią i mieszać energicznie gotując do zgęstnienia i jeszcze chwilkę. Udekorować pomarańczą lub skórką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz