środa, 7 listopada 2012

Krem z pieczonej dyni i pieczonych ziemniaczków po 6 miesiącu





Pieczenie to bardzo zdrowa forma obróbki termicznej nie tylko mięs, również warzyw. Tym razem jednak chcemy zaproponować krem dla niemowląt po 6 miesiącu życia, przygotowany właśnie z pieczonych zimniaczków i pieczonej dyni w towarzystwie żółteczka gotowanego.



Składniki:

dwa większe ziemniaki
kawałek dyni w skórce
jajko
świeży lub mrożony koperek
mleczko domowe zbożowe ok. 50 ml
olej do pieczenia



Piekarnik nastawiamy na 200' C. Ziemniaczki przekrawamy na połówki, smarujemy olejem do pieczenia (ja użyłam kokosowego), dynię przekrawamy tak, żebyśmy otrzymali kawałek w skórce, wykrawamy z niego gniazda nasienne z pestkami i układamy na blasze razem z ziemniaczkami. Pieczemy ok. 20-30 min. Kiedy lekko przestygną wycinamy ze skórki, łączymy z resztą i miksujemy. Gotujemy jajeczko i do zmiksowanych składników dodajemy samo żółtko lub wbijamy żółtko z surowego jaja do reszty składników i zagotowujemy ok. 4 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...