Tym razem jako "wisienka na torcie" tygodnia z dynią deser lodowy.
Składniki:
350g dyni upieczonej
1 dojrzałe mango
160g cukru pudru (ja użyłam naturalnego trzcinowego nierafinowanego)
laska wanilii (opcjonalnie)
1,5 łyżki oleju kokosowego
200ml mleka kokosowego gęstego
pół szklanki wiórek kokosowych
łyżeczka agaru
Wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego, wanilii, agaru i oleju kokosowego miksujemy. W rondelku bardzo krótko (ok. 5 min.) gotujemy mleko kokosowe z olejem, agarem i ziarenkami wanilii. Studzimy lekko mleczko i dodajemy do reszty i miksujemy ponownie wszystko razem. Przekładamy do pojemniczka, w którym będziemy zamrażać i wstawiamy do zamrażarki najlepiej na noc. Mango jedynie idealnie podkreśla smak dyni... wyczuwa się lekko melonowy posmaczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz