czwartek, 8 listopada 2012

Pełnoziarnisty chleb orkiszowo-kasztanowy.









Nie ukrywam, że do domowego chlebka było wiele podejść. Zawsze wychodził za mokry, aż w końcu udało się! Na początku miał być orkiszowo-dyniowy, później po prostu orkiszowy, a stanęło na orkiszowo-kasztanowym. Taki chlebek jest idealny dla małych pożeraczy pierwszych kanapeczek. Oczywiście dla tych, którym gluten nie stoi na przeszkodzie. Lepszy byłby na zakwasie, ale to wyższa szkoła jazdy i jak na razie jedynie moje marzenie...









Składniki:

300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobnej
200 g mąki pszennej
150 g mąki kasztanowej
400 ml ciepłej wody
40 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
 20 ml niepsteryzowanego octu jabłkowego


* Dlaczego pełnoziarniste pieczywo powinno być na zakwaszone (za sprawą zakwasu lub octu naturalnego, niepasteryzowanego) przeczytacie pokrótce w tym poście KLIK.





Drożdże rozpuszczamy w 200 ml ciepłej  wody i 300g mąki orkiszowej. Mieszamy i pozostawiamy na chwilę, aż masa spulchnieje. Później dodajemy resztę mąk, wody i sól i wyrabiamy ciasto. Kiedy ładnie odchodzi od ręki pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę - półtorej. Następnie podsypujemy mąką orkiszową i ponownie wyrabiamy i znów odkładamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą wyłożoną papierem do pieczenia do 200' C. Kiedy temperatura zostanie osiągnięta ponownie podsypujemy mąką i formujemy z ciasta bochenek, nagniatamy z góry w jakiś wzór (kratka, ukośne pasy itp), następnie wkładamy chleb na blachę i pieczemy ok. 30 min w temp. 200' C, a później zmniejszamy temp. do 175' C i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 min. W efekcie chlebek wychodzi miękki i lekko wilgotny w środku, a na zewnątrz okryty jest chrupiącą skorupką. Jest dość ciemny głównie dzięki mące z kasztanów jadalnych. Co nieco o kasztanach możecie poczytać tutaj. Ideał.



Kiedy mam okazję zjeść kromkę chleba z masłem i pomidorem, zawsze przypomina mi się wypowiedź jednego z dzieci. Na pytanie: twoje ulubione danie, mały odpowiada: kromka chleba z masłem i pomidorem. Myślę, że gdybyśmy potrafili tak prosto i szczerze odpowiedzieć na to pytanie niejeden wskazałby właśnie to "danie". A co  dopiero kromka własnego chleba... Voila!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...