poniedziałek, 5 listopada 2012

Klopsiki z kaszy gryczanej z kiszonymi ogórkami






Takie klopsiki wyglądają i smakują prawie jak te zrobione z mięska, a na pewno są lżejsze i zdrowsze. Planowałam podać je w towarzystwie sosu grzybowego, jednak rozeszły się przegryzane w pojedynkę. 



Składniki: 

woreczek kaszy gryczanej 
2 jajka 
5 mniejszych ogórków kiszonych 
2 cebule 
ząbek czosnku 
6 łyżek bułki tartej razowej 
7 łyżek mąki orkiszowej 
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
przyprawy: sól, pieprz, imbir, słodki sos chilli, ksylitol/cukier ok. 1 łyżki, pieprz kolorowy, papryka słodka, ostra, mieszanka ziół do mięsa mielonego (opcjonalnie) 
świeża natka pietruszki 
mąka orkiszowa do obtoczenia 
olej do smażenia ( ja użyłam kokosowego)








Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Dodajemy jajka, pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone, bułkę tartą, mąkę, skrobię, przyprawy, świeżą posiekaną natkę i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy obrane i pokrojone w kosteczkę cebulkę i czosnek. Kiedy się lekko zarumienią dodajemy do reszty. W miseczce szykujemy panierkę: ok. 5 łyżek mąki orkiszowej, łyżeczka skrobi kukurydzianej, sól, pieprz kolorowy, czerwona słodka papryka, ksylitol/ cukier do smaku. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy z niej kuleczki. Jeśli się za mocno kleją, bądź rozpadają wspomagamy się mieszanką z miseczki, w której obtaczamy nasze klopsiki. Tak przygotowane wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 7 min. Wykładamy na durszlak, a kiedy obeschną rumienimy lekko na minimalnej ilości. oleju. 
Tak jak pisałam moje nie doczekały się oficjalnej wersji z sosem, ale może Wam uda się zaserwować je jak należy. Powodzenia!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...