piątek, 9 listopada 2012

Jogurt naturalny kozi domowy







Mój synek jak na razie odstawiony od produktów mlecznych, za wyjątkiem mleka koziego w proszku, które czasami dosypujemy po łyżeczce do porannego mleka zbożowego. Mleko kozie ma wiele dobroczynnych właściwości i nieco inny skład, dlatego czasami warto wypróbować je w alergiach na produkty pochodzenia krowiego. U nas się sprawdza. Podaję przepis na nasz domowy jogurt naturalny kozi. Pełnotłuste mleko poleca się dzieciom po ukończeniu roczku, a w formie jogurtu można próbować po 10 miesiącu. Kozie modyfikowane (Holle) stosujemy od 8 miesiąca, ale zawsze jako dodatek do zbożowego.




Składniki:

0,5 l mleka koziego (używam UHT)
saszetka bakterii jogurtowych (dostępna na allegro bądź w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością)





 



Mleko w temperaturze pokojowej zmieszać dokładnie z bakteriami i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Ja używam do tego celu specjalnego inkubatora (jogurtownicy), która zapewnia wyższą temp, niż tą, którą możemy osiągnąć w pokoju i dzięki temu jogurt jest gotowy po 8 godzinach. Później przechowujemy go w lodówce.




1 komentarz:

  1. niedługo więcej domowych wyrobów na bazie mleka koziego, z własnego mini gospodarstwa, bo... MAMY KÓZKI!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...