niedziela, 25 listopada 2012

Szarlotkowa granola z jagodami goji i mango na zimowe poranki






Tak to już jest, że cynamon i piernikowe aromaty chodzą za mną kiedy dni coraz krótsze i chłodniejsze. Chyba nie bez przyczyny, bo jak udowodniono, przyprawy korzenne mają właściwości pobudzające i rozgrzewające, no i na pewno większość kojarzą się z okresem zimowym... Stąd moja propozycja na dobry początek coraz to zimniejszych dni - aromatyczna szarlotkowa granola... Chrupać mogą raczej starsze maluchy ze względu na ryzyko zadławienia, myślę że po 3 roku, ale oczywiście zależy to od dziecka i jego zdolności do przeżuwania.



Składniki:

kubek płatków owsianych zwykłych
kubek płatków orkiszowych
kubek płatków owsianych górskich
kubek jabłek suszonych
pół kubka jagód goji (można zastąpić rodzynkami)
pół kubka porwanego na kawałki mango organicznego
pół kubka orzechów laskowych
pół kubka migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych
cynamon ok. 2 kopiaste łyżki
pół kubka soku jabłkowego
3 łyżki miodu
laska wanilii
łyżeczka kardamonu
2 łyżki ksylitolu/ cukru nierafinowanego








Płatki mieszamy z sokiem, miodem, cukrem i przyprawami i prażymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 min w ok. 170'C.  Na następne 15 min dorzucamy jeszcze orzechy i migdały. Kiedy płatki orzechy są przyzłocone, wyjmujemy i studzimy, na koniec mieszamy z owocami.... Aromat w całym domu podczas pieczenia niepowtarzalny, takie chwile są dla mnie niezwykle relaksujące, również tak piękne i aromatyczne śniadanie bezcennym początkiem dnia...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...