wtorek, 6 listopada 2012

Jajko w koszulce na szpinaku








Nigdy wcześniej nie robiłam jajka w takiej postaci, a to błyskawiczny i przede wszystkim zdrowy sposób podania tego wartościowego produktu. Prawidłowo ugotowane w ten sposób jajko charakteryzuje się ściętym białkiem ale luźnym żółtkiem, podobnie jak w jajku na miękko, z tą różnicą, że gotujemy bez skorupki. Takie jajeczko możemy podać na pieczywie lub warzywach. Ja wykorzystałam jeszcze tegoroczny szpinak, cukinię i pomidory. 








Składniki:

jajko
woda
łyżka octu/ więcej winnego ok. 4
świeży szpinak
mała cukinia zielona
pomidor
olej kokosowy


sos:

ogórek zielony jeden duży
czosnek 3 ząbki
koperek pęczek
pieprz
sól
sok z cytryny łyżeczka
ksylitol/cukier łyżeczka
jogurt grecki








Najpierw przygotowujemy sos tzatzyki. Ogórka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce, odcedzamy sok, czosnek przeciskamy, koperek siekamy drobno, przyprawiamy, łączymy wszystkie składniki z jogurtem i schładzamy w lodówce.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i porwany szpinak, dorzucamy pokrojoną  w cienkie paski cukinię, pomidora i przeciśnięty czosnek, pierz i sól. Dusimy chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę (bez soli), kiedy zaczyna się gotować wlewamy ocet, mieszając tworzymy wir i w środek rozbijamy jajko, tak by nie uszkodzić żółtka. mieszamy delikatnie wokół, by jajko się kręciło wokół własnej osi w środku. Gotujemy ok. 2 min i łyzka cedzakową przekładamy na rozłożone na talerzu uduszone warzywa. Dookoła polewamy sosem tzatzyki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...