Nigdy wcześniej nie robiłam jajka w takiej postaci, a to błyskawiczny i przede wszystkim zdrowy sposób podania tego wartościowego produktu. Prawidłowo ugotowane w ten sposób jajko charakteryzuje się ściętym białkiem ale luźnym żółtkiem, podobnie jak w jajku na miękko, z tą różnicą, że gotujemy bez skorupki. Takie jajeczko możemy podać na pieczywie lub warzywach. Ja wykorzystałam jeszcze tegoroczny szpinak, cukinię i pomidory.
Składniki:
jajko
woda
łyżka octu/ więcej winnego ok. 4
świeży szpinak
mała cukinia zielona
pomidor
olej kokosowy
sos:
ogórek zielony jeden duży
czosnek 3 ząbki
koperek pęczek
pieprz
sól
sok z cytryny łyżeczka
ksylitol/cukier łyżeczka
jogurt grecki
Najpierw przygotowujemy sos tzatzyki. Ogórka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce, odcedzamy sok, czosnek
przeciskamy, koperek siekamy drobno, przyprawiamy, łączymy wszystkie
składniki z jogurtem i schładzamy w lodówce.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i porwany szpinak, dorzucamy pokrojoną w cienkie paski cukinię, pomidora i przeciśnięty czosnek, pierz i sól. Dusimy chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę (bez soli), kiedy zaczyna się gotować wlewamy ocet, mieszając tworzymy wir i w środek rozbijamy jajko, tak by nie uszkodzić żółtka. mieszamy delikatnie wokół, by jajko się kręciło wokół własnej osi w środku. Gotujemy ok. 2 min i łyzka cedzakową przekładamy na rozłożone na talerzu uduszone warzywa. Dookoła polewamy sosem tzatzyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz