O takiej nutelli można śmiało powiedzieć, że jest zdrowa, w przeciwieństwie do tej, którą możemy kupić w każdym sklepie spożywczym. Jednak w tej wersji jest ona przeznaczona dla dzieci po 3 roku życia nie będących alergikami. Zrobiłam ją dla siebie ponieważ uwielbiam połączenie orzechów laskowych z czekolada, a poza tym mój mały jest jeszcze za mały na orzeszki i jakiekolwiek smarowidła ponieważ jeszcze nie je sam przegryzek. Niebawem jednak, kiedy i u niego przyjdzie ochota na kromkę domowego chleba z nutellą, na pewno będzie w wersji light czyli zamiast kakao karob, a zamiast orzeszków może cieciorka, taką "nutellą" będą mogli cieszyć się również alergicy. Wracając do dzisiejszej podaję przepis...
Składniki:
ok. 2,5 szklanki orzeszków laskowych
70 ml mleka kokosowego
45 g oleju kokosowego
45 g cukru kokosowego
45 g ksylitolu
2,5 łyżki kakao
Jeśli nie mamy orzeszków bez skórki, rozkładamy je na blasze i prażymy w piekarniku w 180' C, aż mocno ściemnieją, wtedy przesypujemy na ściereczkę, zakręcamy i mocno pocieramy, po rozwinięciu skórki będą oddzielone od orzeszków. Takie orzeszki wsypujemy do melaksera i ucieramy na drobny proszek, ja na tym etapie dodałam cukier i ksylitol, by się też starły na proszek i trochę mleka kokosowego, by zmniejszyć opór dla noża. Później dodałam pozostałe składniki i resztę mleczka kokosowego. Ucierałam jeszcze ok 5 min i gotowe. Przełożyłam do słoiczków i będę przechowywać w lodówce dopóki nie zjem, a przyznam, że pół słoiczka już zniknęło... Taki krem nie ma konsystencji jak oryginalna nutella, jest raczej grudkowy jak marcepan. Mniam....
Możemy ją śmiało sprezentować wielbicielom orzechów i czekolady.
witam,
OdpowiedzUsuńile orzechow juz zmielonych nalezy dodad do przepisu? (kupilam tarte, a nie wiem ile wyszloby z 2,5szklanki)
pozdrawiam
Nie pamiętam niestety, ale wyszły mi prawie dwa słoiczki tego kremu więc może ok. 1,5 szklanki... Proszę próbować stopniowo dodawać składniki, by wyszła konsystencja jak na zdjęciu. Pozdrawiam
Usuń