środa, 7 listopada 2012

Mleko zbożowe bananowo-kokosowe







To po prostu modyfikacja naszego zbożowo-bakaliowego mleczka, ale naprawdę pyszna i słodziutka (bez grama cukru!) dlatego postanowiłam o niej wspomnieć.

 

Składniki:

ok. 1,5 l wody
1/3 kubka kaszy jaglanej ugotowanej 
pół kubka bananów organicznych suszonych (powinny być ciemne i pachnieć intensywnie, nie mylić z suchymi chipsami bananowymi) lub jeden dojrzały banan
pół kubka wiórek lub chipsów kokosowych
5 daktyli



Jak zwykle daktyle, suszone banany i wiórki moczymy w wodzie, by zmiękły przed mieleniem. Po upływie ok. pół godziny daktyle kroimy w plasterki i łączymy wszystkie składniki z wodą, mielimy w melakserze, zagotowujemy krótko i gorące przecedzamy i przelewamy do szklanych butelek. Ambrozja! Nie tylko dla niemowląt.









3 komentarze:

  1. Daktyle, suszone banany i wiórki namoczone, zblendowane gotujemy krótko i dopiero łączymy z osobno ugotowaną kaszką jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie gotowałam bakalii w ogóle, dopiero kiedy mleko jest już zrobione czyli wszystko zmielone to podgrzewałam do zagotowania żeby takie gorące przelać do butelek, bo wtedy może dłużej postać.

      Usuń
  2. od którego miesiąca/roku życia można bezpiecznie to mleko podawać dziecku?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...