To po prostu modyfikacja naszego zbożowo-bakaliowego mleczka, ale naprawdę pyszna i słodziutka (bez grama cukru!) dlatego postanowiłam o niej wspomnieć.
Składniki:
ok. 1,5 l wody
1/3 kubka kaszy jaglanej ugotowanej
pół kubka bananów organicznych suszonych (powinny być ciemne i pachnieć intensywnie, nie mylić z suchymi chipsami bananowymi) lub jeden dojrzały banan
pół kubka wiórek lub chipsów kokosowych
5 daktyli
Jak zwykle daktyle, suszone banany i wiórki moczymy w wodzie, by zmiękły przed mieleniem. Po upływie ok. pół godziny daktyle kroimy w plasterki i łączymy wszystkie składniki z wodą, mielimy w melakserze, zagotowujemy krótko i gorące przecedzamy i przelewamy do szklanych butelek. Ambrozja! Nie tylko dla niemowląt.
Daktyle, suszone banany i wiórki namoczone, zblendowane gotujemy krótko i dopiero łączymy z osobno ugotowaną kaszką jaglaną?
OdpowiedzUsuńNie gotowałam bakalii w ogóle, dopiero kiedy mleko jest już zrobione czyli wszystko zmielone to podgrzewałam do zagotowania żeby takie gorące przelać do butelek, bo wtedy może dłużej postać.
Usuńod którego miesiąca/roku życia można bezpiecznie to mleko podawać dziecku?:)
OdpowiedzUsuń