poniedziałek, 5 listopada 2012

Delikatny krem z dyni cebulowo-serowy









Dynia znów wraca do łask. We wcześniejszych propozycjach znajdziecie zupę krem z dyni i cukinii na ostro, tym razem coś łagodniejszego i jeszcze bardziej kremowego...









Składniki:

ćwiartka średniej dyni (ja użyłam wcześniej upieczonej, więcej na temat dyni i jej obróbki tutaj)
dwie duże marchewki
jedna pietruszka
2 duże cebule cukrowe
2 kostki rosołowe warzywne bio
śmietanka owsiana 200 ml
spory pęczek nataki pietruszki
30 g sera żółtego ostrzejszego
łyżka skrobi kukurydzianej
olej do smażenia
pieprz kolorowy
czerwona papryka słodka









Wodę zagotowujemy, wrzucamy dwie kostki bulionowe i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Kiedy będą już miękkie, szklimy na oleju cebulę i dorzucamy do bulionu. Chwilkę gotujemy i dodajemy pokrojoną w paski wcześniej upieczoną dynię. Doprawiamy do smaku pieprzem i czerwoną słodką papryką. Dolewamy śmietankę owsianą i mieszamy. W kubeczku rozprowadzamy na kilku łyżkach wody łyżkę skrobi kukurydzianej i drobno starty ser zółty. Wlewamy do zupy i wszystko blendujemy na gładko. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i jeszcze trochę świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...