Nietrudno zauważyć, że ten tydzień obfitował w dynię i śmiałam się, że po takiej kuchni niejeden będzie miał dość do kolejnego dyniowego sezonu. Była zupa, babeczki, krem dla najmłodszych i teraz spaghetti i wcale nie mówię, ze to koniec dyniowych propozycji na dziś. Już kiedyś proponowałam makaron z dynią jednak w wersji orientalnej, dziś po włosku z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi. Takie danie możemy zaserwować dzieciom po pierwszym roku życia, ze względu na sporą ilość pieprzu świeżo zmielonego.
Składniki:
makaron spaghetti
pierś kurczaka
ćwiartka małej upieczonej wcześniej dyni
olej kokosowy ok. 1 łyzka
4 ząbki czosnku
duża cebula
dwie średnie marchewki
natka pietruszki lub kolendra
2 garści orzeszków arachidowych (ziemnych)
świeża bazylia
świeża bazylia
otarte oregano sczypta
otarta bazylia sczypta
pieprz kolorowy
sól do smaku
mleko kokosowe 100 ml.
Makaron gotujemy wg wskazówek z opakowania. Kurczaka kroimy w płaskie płatki. Rozgrzewamy patelnię i podprażamy orzeszki ziemne. Zdejmujemy do miseczki żaroodpornej. Kurczaka przyprawiamy solą, 2 ząbkami czosnku i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym, otartym oregano i bazylią. Na patelni rozprowadzamy olej i smażymy kurczaka z marchewką pokrojoną w cienkie paseczki wzdłuż (użyłam do tego obieraczki do warzyw). Pod koniec dorzucamy część orzeszków ziemnych (resztę wykorzystamy do sosu).
W garnku szklimy cebulkę i czosnek. Dorzucamy pokrojoną dynię (bez skórki, jednak po pieczeniu jest ona miękka i bardzo łatwo się jej pozbyć). Doprawiamy ziołami i pieprzem kolorowym i dodajemy mleko kokosowe ok. 100 ml. i resztę podprażonych wcześniej orzeszków. Wszystko miksujemy i posypujemy świeżą bazylią,. Na talerzu układamy najpierw makaron, polewamy sosem i posypujemy kurczakiem z marchewką i orzeszkami i na koniec możemy ozdobić startym parmezanem i natką pietruszki bądź kolendry. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz