niedziela, 11 listopada 2012

Placuszki z dyni, orkiszowo-kasztanowe










Póki zapasy się nie wykończą dynia będzie gościć często na naszych talerzach. Dziś propozycja placków, takich na słodko, do powidełek albo jogurtu. Danie bezpieczne dla dzieci po 10 miesiącu, jednak z uwagi na smażenie, wstrzymałabym się do ukończenia roczku.










Składniki:

600 g puree z dyni
160 g mąki orkiszowej drobnej pełnoziarnistej
120 g mąki pszennej 
50 g mąki kasztanowej
140 ml mleka roślinnego (ja użyłam cieciorkowego)
2 jajka
łyżka cukru kokosowego
laska wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia bio ( z kamieniem winnym)
olej do smażenia










Dynię, mąkę, żółtka, cukier, wanilię, łyżkę oleju i proszek miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę łączymy z białkami i delikatnie mieszamy. Smażymy na małej ilości oleju. Podajemy z konfiturą lub świeżymi owocami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...