Póki zapasy się nie wykończą dynia będzie gościć często na naszych talerzach. Dziś propozycja placków, takich na słodko, do powidełek albo jogurtu. Danie bezpieczne dla dzieci po 10 miesiącu, jednak z uwagi na smażenie, wstrzymałabym się do ukończenia roczku.
Składniki:
600 g puree z dyni
160 g mąki orkiszowej drobnej pełnoziarnistej
120 g mąki pszennej
50 g mąki kasztanowej
140 ml mleka roślinnego (ja użyłam cieciorkowego)
2 jajka
łyżka cukru kokosowego
laska wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia bio ( z kamieniem winnym)
olej do smażenia
Dynię, mąkę, żółtka, cukier, wanilię, łyżkę oleju i proszek miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę łączymy z białkami i delikatnie mieszamy. Smażymy na małej ilości oleju. Podajemy z konfiturą lub świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz