sobota, 24 listopada 2012

Owsiane trufle czekoladowo-orzechowe






Już dłuższy czas przymierzam się do produkcji domowej czekolady bez mleka w proszku. Mam już pewien pomysł, jednak tym razem spróbowałam zaimprowizować domowe trufle od A do Z moje własne, bo kiedyś wykorzystywałam do nich roztopioną gotową czekoladę, tym razem zastąpiłam ją kakaem i olejem kokosowym. Wyszły bardziej miękkie dlatego trzeba przechowywać je w lodówce. Najlepiej smakują na drugi albo nawet 3 dzień, tzn. im mocniej schłodzone. Jeśli kogoś zastanawia fakt, czy płatki owsiane są w nich wyczuwalne to od razu odpowiadam, że zupełnie nie, wnętrze kulek jest baaardzo kremowo-czekoladowe.








Składniki:

kubek orzechów laskowych bez skórki (tu sposób jak jej się pozbyć)
30g oleju kokosowego
200 g ugotowanych płatków owsianych
10 g kakao
60 g inuliny w proszku
łyżka mleka kokosowego


baza czekoladowa:

ok. 100 g inuliny lub innego cukru
3 łyżki oleju kokosowego
2,5 łyżki kakao
2 łyżeczki mleka kokosowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej

kakao i wiórki do obtaczania








Najpierw rozdrobnić w blenderze orzeszki na masło orzechowe. Składniki z pierwszej listy wraz orzeszkami połączyć i zmiksować na dość gładką masę. Następnie w garnuszku rozpuścić olej, dodać pozostałe składniki z drugiej listy i podgrzewać nie gotując przez ok. 5 min. Przestudzić i połączyć z masą orzechowo-owsianą. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. lub na 15 min. do zamrażarki. Wyjąć i formować kuleczki, obtaczać w kakao, karobie i wiórkach kokosowych, ale równie dobrze mogą to być rozdrobnione orzeszki. Jedna kulka wystarczy, by zaspokoić ochotę na czekoladę. Kuleczki mogą jeść dzieci po pierwszym roku życia. Na zdrowie!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...